2023-01-25 06:30Bloggpost

Möt Granngårdens medarbetare – Isak Sarwari

Isak odlar i pallkrage.Isak Sarwari har odlat egna grönsaker på sin kolonilott i Malmö under tjugo år.

Att allt fler vill odla egna grönsaker märks tydligt på Granngårdens ökade fröförsäljning. Här får du träffa Isak Sarwari, redovisningsekonom på kontoret i Malmö, som i tjugo år njutit av lugnet och plantorna vid sin kolonilott.

Så fort frosten är borta på nätterna greppar Isak spaden och sår sina första frön. Odlandet på den egna kolonilotten är något han aldrig kommer att sluta med.

– I mitt gamla hemland Afghanistan hade min familj ett jordbruk och det vi ville äta och behövde odlade vi. Under sommarmånaderna är jag här varje dag. Det är så avstressande att ta hand om plantor och känslan av att äta sina egna grönsaker går inte att beskriva. Att odla är en sorts skapande och jag är så glad över att detta är något som allt fler upptäcker storheten med. Respekten för naturen växer i takt med dina växter.

Granngårdens medarbetare Isak odlar.

Den leriga jorden på den över hundra kvadratmeter stora kolonilotten blandar Isak ut med Granngårdens planteringsjord. Varje år behövs minst tjugo stora 40-literssäckar för att hålla näringsnivån hög.

– Jag odlar i tre omgångar och det gör att marken behöver fyllas på med energi. På våren sätter jag malabarspenat, sockerärtor, potatis, basilika och persilja. När sommaren kommer går jag över till dill, oregano och lök. På hösten är det dags för spenat igen. Blommor odlar jag inte, det är lika vackert med allt det gröna som dessutom går att äta. Ett tips är att inte sätta fröna för tätt då dina plantor konkurrerar om energi, solljus och vatten, säger Isak, och vattnar krukan med förodlad spenat som väntar på att få komma ner i jorden.

Odla naturligt bra för miljö och människa

Arbetet på Granngården har gjort att Isak har bra koll på ekologiska produkter och även kunskap om hur man håller sig till ett naturligt odlande som är bra både för miljö och människa.

– Jag använder inget bekämpningsmedel. Om en planta blir sjuk drar jag bara upp den. När jag gödslar använder jag en miljövänlig sort och får jag bladlöss använder jag lite finmald kalk som jag blandar med damm från lera. Du behöver bara blåsa blandningen på bladen så kvävs lössen och ramlar av.

Att leva hållbart är enligt Isak egentligen det naturligaste som finns.

– Så fort du sätter händerna i jorden vet du vad som är viktigt på riktigt. Och det är att vara givmild, jordnära och inte stressa för mycket. Och att dela med sig. Själv äter jag bara en tiondel av det jag odlar. Resten ger jag bort. Mina rabatter räcker till alla.



Om Granngården

Granngården hjälper dig med allt som rör odling, djur och natur. Hos oss hittar du pålitliga produkter och tjänster, kloka råd och massor av inspiration – så att du ska få de bästa förutsättningarna för att kunna leva ett jordnära liv. Granngården har stöttat drömmar sedan 1880, då vi öppnade vår första lilla gårdshandel på den småländska landsbygden. Idag, 140 år senare, har vi över 100 butiker runt om i landet och e-handel på granngården.se.