2015-02-24 08:09Pressmeddelande

Allt fler vill ha egna höns

Hönskurser alltmer populära och övertecknas regelmässigt
Trenden att skaffa höns växer sedan flera år tillbaka och nu växer behovet av utbildning och rådgivning kring hönshållning i flera delar av landet.
Svenska Rasfjäderförbundet (SRF) anordnar varje år Nationalutställningen av höns. De senaste åren har antalet deltagare ökat och i år hoppas man på över 1000 utställda djur. Flest antal medlemmar har SRF i Skåne, Halland, Blekinge och Västra Götaland. 
Marielle Johansson är grundare av de årliga hönsbytardagarna i Kungsbacka. Redan när Marielle startade dem för fyra år sedan var parkeringarna fulla och intresset så stort att hon fick byta till en större plats.
– Det är jättekul, intresset har verkligen exploderat i alla åldrar. Det är inget konstigt att ha höns längre och jag är övertygad att det kommer bli ännu vanligare.
Intresset för att få egna ägg samt ekologisk djurhållning är troligtvis några av anledningarna till att hönsen ökar i Sverige enligt Marielle. Samtidigt får hon mycket frågor om vilka regler som gäller och det är olika beroende på vilken kommun du bor i. I Göteborg har man sedan februari 2013 tagit bort kravet på tillstånd för att ha höns inom detaljplanerat område. I Kungsbacka får du inom detaljplan ha max 3 hönor, dock ingen tupp.
I samband med att allt fler skaffar höns ökar antalet hönskurser och Marielle har därför startat flera utbildningar i samarbete med Granngården där man diskuterar alltifrån raser och äggläggning till foder och hönshus.
– Folk är väldigt nyfikna och man kan aldrig bli fullärd. Vi har haft 40 anmälda till våra två aktuella kurser och eftersom det var så populärt har vi har planerat in nya datum i höst.

Marielle tipsar:
Det här ska du tänka på när du skaffar höns
1. Sök upp informationen innan du köper djuret. Till exempel vilka behov de har, vad de äter och hur de bör bo.

2. Se till att ha bra ytor för hönsen så att de kan gå fritt.
3. Se till att ha tid till dem. Även om de är lättskötta ska de ha sällskap.
4. Visa hänsyn till eventuella grannar. Visa raser låter mer än andra.
5. Kolla upp vilken sort som är en bra nybörjarhöna, till exempel Faveroll, Dvärgkochin och Hedemora.

Mer information:
Se fler tips från hönsexperten
Kontakta Granngården i Kungsbacka för att få mer information om hönskurser.
Tips på hur du bygger ditt eget hönshus.
Läs mer om Hönsbytardagarna
Läs mer om Jordbruksverkets regler.
För mer information, vänligen kontakta:
Marita Börjesson, butikschef Granngården Kungsbacka, tel nr 0300- 55 481
marita.borjesson@granngarden.se
Sofia Ståhlros, kommunikatör Granngården, tel nr 040-31 32 40
sofia.stahlros@granngarden.se
Granngården är en rikstäckande butikskedja med 109 butiker i Sverige. Granngården vill underlätta vardagen, ge kunskap och inspirera människor som privat eller professionellt har lantbruk & skog, djur och trädgård. Våra kunder kan välja att handla i någon av våra 109 butiker, från Ystad i syd till Gällivare i norr. De kan även handla dygnet runt på www.granngården.se. Under varumärket Nordpost bedriver vi postorder mot företag. Vi är drygt 550 anställda som omsätter ca 1,6 miljarder kr. Vi erbjuder kunderna hög kompetens och ett attraktivt sortiment till konkurrenskraftiga priser. Grönare odling och gladare djur! 
Taggar:


Om Granngården

Om Granngården Granngården hjälper dig med allt som rör odling, djur och natur. Hos oss hittar du pålitliga produkter och tjänster, kloka råd och massor av inspiration – så att du ska få de bästa förutsättningarna för att kunna leva ett jordnära liv. Granngården har stöttat drömmar sedan 1880, då vi öppnade vår första lilla gårdshandel på den småländska landsbygden. Idag, 140 år senare, har vi över 100 butiker runt om i landet och e-handel på granngården.se.