2020-12-15 17:00Pressmeddelande

Ny nordisk satsning på husdjur – Granngården är med när Felleskjöpet Agri köper Dyrkassen AS

null

Granngårdens norska ägare Felleskjöpet Agri ökar sina ambitioner på marknaden för husdjur i Norden. Tillsammans med Granngården i Sverige producerar och säljer företaget några av marknadens mest kända varumärken inom foder för husdjur. Nu köper Felleskjøpet 100 % av aktierna i Norges ledande webbutik för husdjursägare, Dyrekassen AS.
Felleskjøpets målsättning är att bli Nordens ledande husdjursaktör, främst på hemmamarknaderna i Norge och Sverige. I Norge har Felleskjøpet runt 100 butiker spridda över hela landet och man har samma antal butiker i Sverige genom dotterbolaget Granngården. Djurfodermärkena Appetitt och Labb är egenutvecklade och säljs i båda länderna. 
Unik kombination av fysiska butiker och e-handel ska öka tillväxt
– Vi är den enda aktören i Norden som sitter på hela värdekedjan och som producerar närproducerat hållbart foder för husdjur. Vår verksamhet sträcker sig från de norska råvarorna, via vår fabrik i Vaksdal och ut till både konsumenter och företagare. Vår fysiska närvaro i Norge och Sverige ger oss en stark position, och med de specialiserade e-handelslösningar som Dyrekassen.no har utvecklat satsar vi nu offensivt i hela Norden, säger Detaljhandelschefen för Felleskjøpets Agri, Trond Fidje.
Husdjursmarknaden, som de senaste åren har haft en tillväxt på 5 % årligen, förändras snabbt. Konkurrensen är i dag hårdare mellan aktörerna på de nationella marknaderna, och dessutom utvecklar globala e-handelsaktörer nu sin verksamhet i Norden. De senaste årens tillväxt på marknaderna har främst drivits av e-handeln.
- Felleskjøpet och Granngården är väl rustade när det gäller den fysiska handeln. Kända varumärken och många butiker betjänar husdjurskunderna väl. För att ta ytterligare marknadsandelar och stärka vår position online köper vi nu 100 % av aktierna i Dyrekassen AS. Deras lösningar för e-handel, kundbas och skräddarsydda kundresa på nätet kompletterar Felleskjøpet och Granngården mycket bra. Det första steget i satsningen blir en samlokalisering av lagerverksamheten samt gemensamma inköp, säger Olof Fransson VD på Granngården.
Felleskjøpet äger sedan år 2019 34 % av Dyrekassen.no.
Höga tillväxtambitioner
Dyrekassen.no kommer även i fortsättningen att vara fristående och bygga vidare på tillväxten som de har haft de senaste åren. Med ledande varumärken och bra köpupplevelser är de marknadsledande inom e-handel av husdjursprodukter i Norge. Kompetensen, produktsortimentet och nyckelpersonerna på Dyrekassen.no kommer även att användas i en utökad satsning på e-handel i Sverige genom Granngården.
— Vi är mycket glada över att få bli en del av Felleskjøpet-koncernen och få bidra till att förstärka positionen inom segmentet husdjur i Norden. Särskilt positivt är det att vi har lyckats få en stor, traditionell och solid norsk ägare som kan bidra med både skalmässiga och industriella fördelar i en fortsatt satsning. Tillsammans med de duktiga medarbetarna på både Felleskjøpet och Granngården är vi övertygade om att vi har de bästa förutsättningarna att lyckas med att bygga en stark position i Norden de närmaste åren, säger medgrundaren av och VD:n för Dyrekassen.no, Roger Holthe Olsen.
Felleskjøpet omsätter årligen 650 miljoner NOK i husdjurskategorin. Ambitionen är att fördubbla omsättningen från dagens nivå innan år 2025. Det mesta av tillväxten ska komma från e-handel i Dyrekassen.no, och Felleskjøpets samt Granngårdens egen näthandel. Dyrekassen har vuxit kraftigt sedan starten för fyra år sedan och är marknadsledande på e-handel i husdjurskategorin, med en omsättning på 60 miljoner NOK. 
För mer information, vänligen kontakta:
Trond Fidje – Detaljhandelschef Felleskjøpet Agri +47 90917715
Olof Fransson – VD Granngården AB +46 40 31 32 67
Roger Holthe Olsen – VD Dyrekassen +47 92603525
Thomas Skjennald, Kommunikationschef Felleskjøpet Agri +47 92686100
Om Felleskjøpet
Felleskjøpet har en omsättning på 16,2 miljarder och 3600 anställda och är den viktigaste leverantören av anläggningstillgångar och teknik för norskt jordbruk. Felleskjøpets verksamhet omfattar också totalt 210 butiker i Norge och Sverige, fastigheter, bröd och bakverk, park- och anläggningsutrustning samt foder och utrustning för djur. Felleskjøpet är ett kooperativ som ägs av 44 000 bönder. Felleskjøpet är marknadsreglerande för spannmål samt ett inköps- och försäljningskooperativ för medlemmarna. Felleskjøpets huvudmål är att bidra till att stärka medlemmarnas ekonomi på kort och lång sikt.
Om Dyrekassen
Dyrekassen.no är den digitala marknadsledaren och Norges största webbutik för husdjursägare. Företaget har både nominerats till och vunnit en rad priser hemma och utomlands. Dyrekassen.no används ofta som kommentator i media inom e-handel och logistik. Företaget etablerades 2014 av grundarna Øyvind Eriksen, Erik Høsteland Åland och Roger Holthe Olsen. År 2017 blev också Stian Dahle med som en viktig del av entreprenörsteamet och tilldelades ett optionsprogram. Företaget har delägts av ett antal investerare, inklusive investeringsfonden Momentum och VIS Innovasjon (Innovasjon Norge). 
Om Granngården
Granngården hjälper dig med allt som rör odling, djur och natur. Hos oss hittar du pålitliga produkter och tjänster, kloka råd och massor av inspiration – så att du ska få de bästa förutsättningarna för att kunna leva ett jordnära liv. Granngården har stöttat drömmar sedan 1880, då vi öppnade vår första lilla gårdshandel på den småländska landsbygden. Idag, 140 år senare, har vi över 100 butiker runt om i landet och e-handel på granngården.se.
Taggar:


Om Granngården

Om Granngården Granngården hjälper dig med allt som rör odling, djur och natur. Hos oss hittar du pålitliga produkter och tjänster, kloka råd och massor av inspiration – så att du ska få de bästa förutsättningarna för att kunna leva ett jordnära liv. Granngården har stöttat drömmar sedan 1880, då vi öppnade vår första lilla gårdshandel på den småländska landsbygden. Idag, 140 år senare, har vi över 100 butiker runt om i landet och e-handel på granngården.se.