2022-07-08 06:17Bloggpost

Vi måste agera hållbart – röster från Granngårdens medarbetare

Bild på varmkompost i trädgård.Granngården har sedan 15 år tillbaka satsat på kompostering för att uppmuntra kunderna till att kompostera mera.

Att leva det jordnära livet har blivit en folkrörelse i Sverige under pandemin. Granngården vill hjälpa sina kunder att göra hållbara val. Vi har pratat med Johan Lindqvist och Elena Wilskier som berättar om ett spännande år inom segmentet trädgård.

 

Segmentet Trädgård har haft en strålande tillväxt de senaste åren och det ökade även 2021. Att kunderna som kommer till Granngården är pålästa och har höga krav är tydligt. Därför är man också noga med att skapa förutsättningar för att möta intresset att välja miljövänliga produkter.

 

– Våra kunder är väldigt miljömedvetna och pålästa. Det ställer också höga krav på oss som köper in varorna, säger Elena Wilskier.

 

Även Johan Lindqvist ser en tydlig skillnad gentemot hur det var för några år sedan och de som ska köpa en ny trädgårdsmaskin har ofta ”nördat ner sig” i varje liten detalj.

 

– Kunden hjälper ju på så vis marknaden att ta fram bättre och mer hållbara produkter. Men ibland efterfrågas produkter som ännu inte finns, berättar Johan.

 

Inom koncernen finns en övergripande strategi där hållbarhetsaspekten ska genomsyra alla led så långt det är möjligt.

 

– Vi väljer till exempel alltid lokala leverantörer så långt det går. Vi har goda relationer med svenska producenter, men ibland räcker inte kapaciteten fullt ut till de volymer vi behöver, säger Johan.

Höga krav på leverantörer och förpackningar

Det är också viktigt för Granngården att ställa krav på sina leverantörer och att de delar målbilden för hållbarhet, till exempel i valet av plastförpackningar. Att använda återvunnen plast så långt det är möjligt är en självklarhet, och idag består många av förpackningarna av returplast. Nackdelen med dessa förpackningar är att de blir lite klenare och det behöver kunden ha förståelse för. Det är en balansgång att välja emballage som klarar transporter men som ändå är ett miljövänligt alternativ.

 

Utmaningen med leveranser och varutillgångar under året har medfört problemlösningar som indirekt även gynnat vår miljö.

 

– Du kanske måste behålla din gräsklippare lite längre istället för att köpa en ny, och därför

väljer att serva och reparera den hos oss på Grannhjälpen istället, säger Johan.

 

– Vi ser också att kunderna är benägna att betala lite mer för kvalitet som håller över tid, fyller Elena i.

Hållbar odling fortsatt en trend

Trenden med att odla fortsätter och vi vill äta mer egenproducerat och närodlat. Där vill

Granngården alltid hjälpa kunden att odla så miljövänligt som möjligt.

 

– Vi satsar mycket på biologisk mångfald på växtsidan. Då lockar du nyttiga insekter till din

trädgård som hjälper till med pollineringen av dina odlingar, berättar Elena.

Kompost slår rekord!

Ett stort område för Granngården har också varit att uppmuntra till kompostering. Att

tillverka sin egen jord och gödsel är ett smart sätt att leva ekologiskt och hållbart. 2021 blev ett toppresultat för kompostförsäljningen och allt fler fick upp ögonen för bokashi-metoden.

 

– För koloniodling är det perfekt. Vätskan som bildas blir naturlig näring till dina växter och

därigenom tillför du mikroliv och behöver inte använda kemikalier, berättar Elena.

 

Johan vill också uppmuntra fler att ta till vara regnvattnet.

 

– Att samla vatten i en regntunna eller använda sig av ett droppbevattningssystem är ett jättebra sätt att ge sina växter det de behöver men samtidigt spara på vattnet!Om Granngården

Granngården hjälper dig med allt som rör odling, djur och natur. Hos oss hittar du pålitliga produkter och tjänster, kloka råd och massor av inspiration – så att du ska få de bästa förutsättningarna för att kunna leva ett jordnära liv. Granngården har stöttat drömmar sedan 1880, då vi öppnade vår första lilla gårdshandel på den småländska landsbygden. Idag, 140 år senare, har vi över 100 butiker runt om i landet och e-handel på granngården.se.


Kontaktpersoner

Elena Wilskier
Kategorichef Trädgård
Elena Wilskier
Johan Lindqvist
Affärsområdeschef Trädgård
Johan Lindqvist